Naamconflict Syrische christenen

De Assyrische en Aramese vlag (rechts)

Het naamconflict van de Syrische christenen is een geschil tussen verschillende aanhangers van het Syrisch christendom en sprekers van de Syrische taal. In het verleden stonden zij in de eigen taal bekend als één bevolkingsgroep: de Suryoye.[1] Om politieke en religieuze redenen zijn zij tegenwoordig echter voorstander van andere termen voor de etnische zelfidentificatie. In het Nederlands ontbreekt er een alternatief woord voor de christelijke Syriërs. Daarom pleit elke fractie voor haar eigen identiteit in het Nederlands, wat voor veel verwarring kan zorgen. Het zijn vooral de jongere mannen die zich bezig houden met dit conflict, vrouwen en oudere mannen laten dit in het algemeen meer aan zich voorbij gaan.[2]

De namen die de Syrische christenen als zelfidentificatie gebruiken zijn:

Het grootste conflict draait echter om de benamingen Aramees en Assyrisch. Zij beschouwen zich als afstammelingen van de Assyriërs enerzijds en de Arameeërs anderzijds. De benaming Suryoyo wordt door een groep vaak gezien als de neutrale vorm van zelfidentificatie.[3] Bij het hedendaags gebruik van Syriër, Assyriër of Arameeër moet men daarom denken aan een en hetzelfde volk.

  1. Gregorios Y. Ibrahim in: The Syriac Identity, Aleppo 2010
  2. Murre-van den Berg, H.L. (2000). Religieuze en etnische identiteit van Syrisch-Orthodoxen uit Turkije en Syrië in Nederland In: Judith Frishman (ed.). Godsdienstvrijheid en de religieuze identiteit van joden, christenen en moslims: verwachting en realiteit, pp. 154. ISBN 9789043501347. Geraadpleegd op 28 januari 2024.
  3. Schukkink, Jan (2003). De Suryoye: een verborgen gemeenschap, p. 289. ISBN 9090173463 "Ik gebruik hier de meer algemene naam Suryoye omdat deze door de diverse stromingen, herkomstgroepen en generaties als algemene aanduiding wordt geaccepteerd, zeker in de communicatie met buitenstaanders."

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search